Skip to content

voelenderwijs

groei en bloei

Gevoelscontact is de basis van iedere relatie. Con-tact betekent letterlijk samen voelen. Je kunt jezelf voelenderwijs bewust worden hoe je contact maakt, wat je onbewuste patronen zijn en waar voor jou gezonde grenzen liggen. Ben je iemand die zich terugtrekt, ga je de strijd aan of blijf je verschrikt stilstaan. ‘Ik raakte geblokkeerd of ik sloeg dicht’ wordt dan gezegd. Of ervaar je gemak en tevredenheid bij jezelf en elkaar en voel je je vrij om in contact duidelijk te zeggen wat je te zeggen hebt?

Thuisraken in gevoelsleven
Je kunt bij me terecht als je meer in contact wilt komen met je lichaamssignalen en thuis wilt raken in je gevoelsleven. Jij bent degene die verstand heeft van jouw gevoel en ik van het mijne. Juist in de persoonlijke ontmoeting vindt aftasten en afstemmen plaats. Anders dan bijvoorbeeld bij yoga of meditatie. Dit ervaren veel mensen als een spannend avontuur. Aan mij om zo respectvol en zorgvuldig mogelijk je daarbij te gidsen. Om te beginnen word je uitgenodigd om eigen gevoelens lijfelijk te herkennen. Deze gevoelens erkennen en serieus te nemen betekent dat je eigenheid er helemaal mag zijn. Je gaat delen wat in je leeft; op jouw tijd en manier. Je laat patronen die niet meer nodig en wenselijk zijn letterlijk en figuurlijk achter je. Je voelt je steeds vrijer en blijer.

Bewustzijn
Je leert de taal van je innerlijke leefwereld te ervaren, te uiten en verwoorden. Je verteert levenservaringen, zoals je ook boterhammen verteert. De ‘vitaminen’ bewaar je en de rest laat je achter. Je gaat gevoelens en behoeften kenbaar maken in contact met anderen. Je integreert levenservaringen in je levensboek dat gezien mag worden. Als je dit bewustwordingsproces onder de knie wilt krijgen kun je het woord HEEL in gedachten houden:
H = herkennen
E = erkennen
E = expressie geven
L = laten gaan.

Het lichaam liegt nooit
Het draait om bewuste waarneming en gewaarwording. Wat is waar?
Het lichaam liegt echt nooit. Ted Troost, de bekende haptonoom, zei het jaren geleden al en het klopt nog steeds voor 100%. Mijn ervaring is dat de meesten dit vermogen tot gevoelscontact geleidelijk aan ook in hun eigen situatie kunnen toepassen. Het blijkt voor mensen die meer gericht zijn op analyse en ratio steunend als ik als gids en veilig anker aandachtig aanwezig ben en blijf bij deze ‘reis naar binnen’. Zo helder mogelijk aansluitend bij wat speelt in het moment nodig ik uit, geef suggesties, stel vragen of laat stiltes vallen.

Vrij in verbinding
Tijdens een consult kun je gevoelsmatig ontdekken wat jou echt goed doet. Dit gebeurt ook met ervarings-‘oefeningen’. Welke afstand of nabijheid voelt voor jou passend? Wil je wel of niet aangeraakt worden? Je hoeft niet voor mij te zorgen! Dat doe ik zelf. Deze zelfzorg heb ik gelukkig met vallen en opstaan geleerd. Hoe goed zorg jij in contact met anderen voor jezelf?
Durf je en mag je van jezelf je behoeften volgen en daar naar handelen door gezonde grenzen te hanteren? Voel je je veilig genoeg van binnen om trouw te zijn aan jezelf. Om waar en met wie je ook bent je eigenheid alle ruimte te geven.

%d bloggers liken dit: